Identiteitskaart Zooey

Roepnaam: Zooey

Stamboomnaam: Michelangelo of Great Pleasure

Geslacht: reu

Geboortedatum: 6 juli 2013

Fokker: Els van de Langenberg

Moeder: Janis of Great Pleasure (“Isa”)

Vader: Indiyana of Great Pleasure (“Peake”)

All about Zooey

"Zooey" Michelangelo of Great Pleasure is geboren op 6 juli 2013 bij de ‘of Great Pleasure’-kennel van Els van de Langenberg in Lummen. Het nestje van moeder Isa en vader Peake was er eentje van zeven pups: Zooey heeft nog twee broertjes en vier zusjes. Zooey is genoemd naar het filosofische mannelijk hoofdpersonage van J.D. Salingers boek Franny and Zooey. Zijn stamboomnaam deelt hij met de Italiaanse kunstenaars Michelangelo Buonarroti en Michelangelo Merisi da Caravaggio.

Op de leeftijd van zeven weken is Zooey bij zijn twee vrouwtjes en zijn ‘opa’ Ralph en ‘oma’ Anne komen wonen in Landen. Hij was een lieve en zachtaardige pup. Maar hij was ook onzeker, gevoelig en ernstig. De omgevingsprikkels kwamen sterk bij hem binnen, waardoor hij vaak blokkeerde. Bovendien was hij door zijn onzekerheid vaak het mikpunt van andere honden. Gelukkig is Zooeys zelfvertrouwen enorm gegroeid, mede dankzij de puppycursussen bij Family Pride, gericht op het opvoeden van een sociale huishond, en de lessen watergewenning bij Het Waterhof die we van pup af aan met hem gevolgd hebben. Daarnaast hebben we bij Kathleen Dehairs deelgenomen aan BAT-training, een socialisatietechniek om je hond beter te leren omgaan met prikkels.

Terwijl hij opgroeide, hebben we Zooey zo veel mogelijk gestimuleerd om initiatief te durven nemen en zelf keuzes te leren maken. Omdat we merkten dat hij erg graag met zijn neus werkt, zijn we met praktijkspeuren begonnen, waarbij de hond naar een vermiste persoon op zoek gaat door zijn of haar spoor te volgen. Het starten met deze lessen zorgde voor een ongelofelijke boost van zijn zelfvertrouwen, omdat hij er zelf beslissingen heeft leren nemen. Bovendien heeft het onze band nog sterker gemaakt. Als geleider weet je namelijk niet waar de vermiste persoon zich bevindt: je vertrouwt volledig op de keuzes die je hond maakt.

Uit detectiewerk, waarbij de hond op zoek gaat naar een bepaalde stof in boxen of in een ruimte, haalt Zooey eveneens heel wat plezier. Hij zoekt naar cash geld, zowel Euro's als vreemde valuta. Ook hier is het belangrijk dat de hond het vertrouwen heeft om zelfstandig op zoek te gaan naar de geurbron. Als handler zoek je blind en is het je taak om de hond goed te lezen en met hem samen te werken.

Vandaag is Zooey nog even lief als hij dat als pup was. Bovendien is hij een stabielere hond geworden, die rust kan vinden maar ook erg enthousiast is om met ons te werken. Zeker als het om jacht gaat, kan de pret niet op. Het is een plezier om Zooey bezig te zien met het werk waarvoor zijn ras gefokt is. Dit hebben we te danken aan hard werk en goede begeleiding. Vooral aan het Control Unleashed-programma en het advies van De Jolige Groentjes hebben we veel te danken. We hebben nog steeds moeilijkere periodes: wanneer het minder goed gaat, blokkeert hij vaker dan anders. Hij blijft onzeker en gevoelig van aard, iets waar sommige reuen sterk op reageren. Maar we hebben samen al een lange weg afgelegd en hij groeit elke dag. Hij kan meer aan en durft nu – tot ons groot plezier – ook soms wat kattenkwaad uit te halen.

Wat heel kenmerkend is voor Zooey: hij speelt graag met zijn hondenvriendjes, maar is nog gekker op mensen. Hij is ons levend alarmsysteem, want hij laat ons steeds met zijn stem weten als er iemand aan de deur staat. Hij vindt het geweldig als hij die persoon mag begroeten en knuffelen. Zooey staat hier dan ook bekend als een echte casanova!


boven